Major Depresyon
Depresyon; insanların %7 sini etkileyen ve kadınlarda, erkeklere oranla 2 kat daha fazla görülen, oldukça yaygın bir durumdur. Genellikle 20’li yaşların ortalarında başlamakla beraber, çocukluktan yaşlılığa kadar da herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Depresyonun başlangıcı, ani ve aşamalı olabilir. Depresyon, ortalama 6 aydan 9 aya kadar devam etse de; bu aralık kişiden kişiye farklılık gösterebilir. (Birkaç hafta ya da birkaç yıl gibi.) Depresyon, güçlü bir şekilde kalıtsaldır. Kişinin birinci derece yakınlarının depresyon yaşama riski; genel nüfusa göre birkaç kat daha fazladır. Depresyonun en ciddi sonuçlarından biri ise, danışanların yaklaşık %4’ünün de kaderi olan intihardır.
Depresyon, genellikle duygudurumun normale göre daha düşük olması şeklinde deneyimlenir. Bu danışanlar çok mutsuzdur. Hatta danışanlar bu durumu; “mutsuz, kederli ve hüzünlü” hissetmek veya üzüntüyü anlatan diğer birçok terim ile tanımlamaktadır. Pek çoğu üzgün, çökkün, depresif veya buna benzer duygular hisseder.
Depresyon semptomları, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Örneğin; bir danışanın modu düşük olabilir ve danışan ağlayabilir; başka bir danışan gülebilir ve bir şeylerin yanlış gittiğini inkâr edebilir. Bazılarının uykusunda ve iştahında artış, bazılarının ise tersine azalış olur. Bazı danışanlar, gerçek anlamda depresif hissetmezler. Depresyon yaşayan danışlanlar daha çok, cinsellik de dahil olmak üzere, her zaman yaptıkları aktivitelerden zevk alamama veya o aktivitelere karşı ilgi kaybı olarak yaşarlar. Eğer danışan bunları fark etmezse, aileleri veya arkadaşları, bu değişimleri gözlemleyebilir.
Danışan en az 2 hafta boyunca; depresif duygu durum, iştah ve kilo kaybı/artışı, uyku problemi (çok/az uyuma), yorgunluk, psikomotor gerileme, ajitasyon, düşük özgüven veya suçluluk duygusu, konsantrasyon problemi, ölümü arzulama veya intihar düşünceleri semptomlarından en az beşine sahip olmalıdır. Bu durumlar; danışanda belirgin bir sıkıntı ve iş (veya okul) performansında, sosyal yaşamında (içe kapanıklık veya uyuşmazlık ) veya cinselliğin de dâhil olduğu diğer alanlardaki işlevselliklerinde bozulmalar yaratacak kadar ciddi olmalıdır.
Depresyondaki danışanların yaklaşık %25’i majör depresif epizodun yanında; bir mani veya hipomani epizodu yaşamakta ve bu kez tanı “bipolar bozukluğu” adını almaktadır.
Kronik Depresyon ( Distimik Bozukluk )
Bu danışanlar temelde kronik olarak depresiftir. “Düşük dozda depresyon,” bu semptomları genellikle tanımlayan bir ifadedir ve çoğu zaman 2 yıl sürer. Yıllar boyunca bu danışanlar, uzun bir zaman, majör depresif epizodlarda görülen düşük duygudurum, yorgunluk, umutsuzluk, konsantrasyonda zorluk, iştah ve uyku ile ilgili problemler gibi semptomların aynılarını daha düşük düzeyde yaşar. Depresyondan semptomlarından farkları ise; uygun olmayan suçluluk duyguları ve ölüm ile ilgili veya intihar düşüncelerinin olmamasıdır.
Yetişkinlerin yaklaşık %6’sı, distimi yaşamıştır; kadınları, erkeklere göre göre iki kat daha fazla etkilemektedir. Distimik bozukluk; her yaşta ortaya çıkabilse de, geç yaşlarda ortaya çıktığı pek görülmez ve klasik bir vaka o kadar belirsiz ve o kadar erken başlarki bazı danışanlar o her zamanki düşük duygudurumlarını iyi ve normal olarak değerlendirir.
Kronik depresyon yaşayan danışanlar, daha belirsiz bir şekilde rahatsızlıklarını yaşar ve yeti eksiklikleri kolayca algılanmaz. Bu tarz danışlar, enerjilerinin çoğunu işlerine verirler, bu nedenle de hayatlarının sosyal alanlarına ayıracakları enerjileri pek kalmaz. Danışanlar, yeti eksiklikleri ağır boyutta olmadığı için tedaviye de gitmeyebilir ve bu durum pek çoğunun kaderi gibidir.
Bipolar Bozukluk
Bipolar 1 danışanının; en az bir mani epizodu (dönemi), ayrıca herhangi bir sayıda hipomani (hafif mani) ve majör depresif epizodları vardır. Bipolar 2 danışanlar ise; en az hem bir majör depresif epizod, hem de bir hipomani epizodu geçirmiştir. Ancak, mani epizodu yoktur.
Mani epizodu yetişkinlerin yaklaşık %1’ini etkiler ve majör depresif epizoddan daha az yaygındır. Görülme oranı, erkeklerde ve kadınlarda hemen hemen eşittir. Nispeten daha hafif semptomları olan bazı danışanlar, sadece neşeli olabilirler; bu ukalaca mizahları eğlenceli görünebilir. Fakat mani kötüleştikçe, “dürtüsel”, komik olmayan bir nitelik kazanır. Bazı danışanların sadece asabi duygudurumları olur; hatta öfori ve asabiyet beraber de var olabilir. Danışanın, bu semptomları en az 1 hafta yaşaması gerekmektedir. İşte bu bir haftalık zaman dilim ise; yükselmiş özgüven, az uykuyla dinlenebilme hissi, yargılama kapasitesinde kayıp, hızlı ve baskın konuşma, fikir uçuşmaları, dikkat dağınıklığı semptomlarından en az üçünü önemli ölçüde göstermede yardımcı olur.
Danışanlar; hem kendi hayatlarına, hem de yakınlarının hayatlarına oldukça zarar verebilmektedir. Artan enerji ve çaba, işteki (veya okuldaki) üretkenliği ilk zamanlarda artırsada; danışan, mani kötüleştikçe dikkatini toparlanmakta zorlanır. İlişkiler, tartışmalarla zarar görebilir. Karmaşık cinsel aktiviteler; hastalıklar, boşanmayla veya istenmeyen hamileliklerle sonuçlanabilir. Mani geçse bile, arkasında suçluluk ve karşılıklı ithamlar bırakabilir.
Bu danışanların enerjileri ve artmış aktivitelerini, net bir şekilde göze çarpar. Gerçekleştiremedikleri pek çok planları vardır. Örneğin; dikkatleri çok dağınıktır, konuşurlar, gülerler. Ancak, genelde çok hızlı ve fikir uçuşmalarıyla konuşurlar. Yapacak bu kadar çok şey varken zaman kaybetmemek için normalden daha az uyurlar; fakat yine de çok iyi hissederler. Grandiyözite bazen çok yoğundur. Hatta çok ünlü (kral, fenomen) veya insanüstü güçlere sahip insanlar olduklarına inanmak gibi psikotik boyuta gelebilirler. Yargılama kapasitelerinde ve işlevselliklerinde bozulmalar görülür. ( Düşünmeden para harcamak, korunmasız cinsel maceralara atılmak vb.)
İlham vermenin önemine ve insanların içindeki hazinelere inanırım.
Sadece kanıt seviyesi yüksek yöntemleri kullanırım.
İhtiyaçlarınıza göre seçilmiş, en iyi çözümleri sağlarım.
Çanakkale psikolog denince bölgede birçok hastamızı tedavi eden ve topluma kazandıran bir yapıya sahibiz. Çanakkale psikolog olarak kendimizi ruh bilimci olarak tanımlıyoruz. Psikologlarımız bireylerin davranışlarını ve davranış şekillerini incelemektedirler. Öğrenmiş olduğumuz bilgilerle, bizlere başvuran bireylerin yaşadığı sorunları kurduğumuz diyalog sonucunda ortaya çıkarıyoruz. Böylelikle bireylerin yaşamış oldukları ruhsal sorunların çözümlenmesini sağlıyor. Toplumsal sorunların temeline inerek hastalarımızın yaşamış oldukları sorunların temelinden çözümlenmesi için gerekli olan tüm profesyonel müdahaleleri gerçekleştiriyoruz. Bizler Çanakkale psikolog kurumu olarak sadece bizlere danışan kişileri dinlemekle yetinmeyiz. Aynı zamanda bir sorun üzerine kliniklerimize başvuran bireylerin yaşadıkları problemler üzerine detaylı araştırmalar yaparız. Böylelikle sorunların temeline inerek hastalarımız olarak nitelendirdiğimiz bireylerin tüm sorunlarını çözmeye odaklı çalışmalar gerçekleştiririz.
Çanakkale psikolog kurumumuzdaki bütün psikologlarımız alanında uzmanlaşmış, bu mesleğin okulunu icra etmiş sertifika ve diploma sahibi uzman kişilerdir. Çanakkale psikolog uzmanlarımız almış oldukları sertifika ve eğitimlerin testlerini usulüne göre uygulamaktadırlar. Ayrıca uzmanlarımız bu test sonuçlarını psikiyatr, hekim ve testi isteyen bütün kurumlarla paylaşmaktadırlar. Bizlere danışan hastalarımıza psikolojik destek vererek, insanların tekrardan topluma kazandırılmasını sağlamaktayız. Çanakkale psikolog kurumu olarak psikolojik değerlendirmeler yapıyor ve neden sonuç ilişkisi kuruyoruz. Bizlere danışan bireylerin dürtülerini, davranışlarını ve güdülerini inceliyoruz. Çanakkale psikolog denince akla ilk gelen kurumlardan biri olan kurumumuz bünyesindeki, psikologlarımız yüksek gözlem kabiliyetine sahiplerdir. Profesyonel psikologlarımız bireyleri yargılamadan, onlarla pozitif bir ilişki kurup, empatiyle yaklaşım sergilemektedir. Psikologlarımız sürekli olarak kendini geliştiren ve psikolojiyle alakalı yayınları takip ederler. Bizlere başvuran bireylerin dillerine uygun şekilde iletişim kuruyor ve onlara uyum sağlıyoruz. Anlattıkları her şeyi anlamaya çalışarak bireylerin içerisinde olduğu durumdan kurtulmalarını sağlıyoruz.
Çanakkale psikolog olarak bizlere danışan kişilerin daha yüksek bir konsantrasyona sahip olmalarını sağlamaktayız. Psikolojinin dışında farklı alanlarda da araştırmalar yapıyor ve yeni olan tüm test ve tekniklerden yararlanarak bizlere gelen bireylerin sorunlarını çözüyoruz. Psikologlarımız alanlarında uzman olan ve Çanakkale’de kendini kanıtlamış kişilerdir. Çanakkale psikolog hizmetleri veren kurumumuz sizlere her zaman yaşadığınız problemler konusunda yardımcı olurlar ve sorunlarınızın çözümü için farklı metotlar kullanırlar.
Psikoterapi bireylerin yaşamış olduğu davranışsal ve duygusal problemleri çözümleyip, ruh sağlığının gelişmesini ve korunmasını hedefleyen ruhsal tekniklerin genel adıdır. Çanakkale psikoterapist denince akla ilk gelen kurumlardan biriyiz ve sizlere psikoterapi seansları ile yaşadığınız sorunlardan kurtulmanız için profesyonel çözümler ve tedaviler sunmaktayız. Psikoterapistlerimiz, siz değerli hastalarımız ya da problem yaşayan bireylerin, danışma durumunda beklenti ve şikayetlerine göre gerekli olan tanısal yöntemleri uygulamaktadırlar. Bu yönde gelişim planı hazırlayan ruh sağlığı uzmanlarımızla problem ve sorunlarınızdan kurtulmanıza yardımcı olmaktayız. Psikoterapistlerimiz Çanakkale ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde uzun yıllar görev yapmış, alanında uzman olan profesyonellerdir. Psikoterapi günümüzde halk arasında ön yargıyla yaklaşılan bir tedavi yöntemi olarak görülse de herkesin bu terapiye ruhsal anlamda daha iyi hissetmesi için ihtiyacı vardır. Sizlere Çanakkale psikoterapist hizmetlerimizi profesyonel bir şekilde sunarak, tüm sorunlarınızı daha güçlü bir şekilde yenmenize olanak tanıyoruz. Çanakkale'de uzun yıllardır psikoterapi hizmetlerimizle birçok hastamızın ruhsal anlamda daha iyi hissetmesini sağlayacak birçok seans ve terapi uygulaması yaptık. Sizlerde Çanakkale’de iyi bir psikoterapist arıyorsanız, bizlerle iletişim kurabilirsiniz.
Çanakkale psikoterapist yukarıda da bahsettiğimiz gibi ruhsal uygulamalar ile bireylerin yaşamış olduğu ruhsal sorunları iyileştirecek birtakım uygulama ve terapi yöntemleridir. Alanında uzmanlaşmış psikoterapistlerimizle hizmetlerimizi profesyonel çözümlerle sizlere sunmaktayız. Bireylerin kendileri üzerindeki gözlem yeteneğini ve sorunlarını kolaylıkla algılamalarını sağlayacak uygulamalarla sizlere kesin çözümler sunmaktayız. Bireylerin toplumsal ve kişisel farkındalıklarını artırmaya yönelik çalışmalar yaparak, daha güçlü toplum ve daha güçlü aile sloganıyla Çanakkale psikoterapist hizmetlerini sizlere sunmaktayız. Sorunların temeline inerek bireylerin toplumdaki rollerini saptamalarına yardımcı oluyoruz. Zihinsel ve davranışsal anlamda problem yaşayan birçok hastamızın sorunlarını çözmekten gurur duyuyor ve toplumun daha bilinçli bir şekilde hareket etmesine, insanların aile ve sosyal çevrelerinde daha iyi hissetmelerini sağlamak için sizlere ve insanlığa hizmet ediyoruz.
Çanakkale psikoterapist uzmanlarımız öncelikli olarak ilk seansta bireylerle tanışmayı seçip, çeşitli alanlarda sorular sormaktadırlar. Daha sonra kişilerden aldıkları bilgilerle yaşadıkları sorunları algılayıp, bu yönde bir tedavi planı oluştururlar. Duyguların ve davranışların daha iyi bir hale getirilmesi yönünde çalışmalar yapılır.
En son haberler ve faydalı makalelerden ilk sizin haberiniz olsun.