Çocuğumun mızıldanma davranışını nasıl azaltabilirim?
Çocukların mızıldanmalarının bir numaralı nedeni, ilgi çekmek istemeleridir. Eğer biz onlara boyun eğersek, bu davranışlarından hiç vazgeçmezler, çünkü bunun işe yaradığını öğrenmişlerdir, öyleyse pes etmeyeceğiz!
Mızıldanma öğrenilmiş bir davranıştır yani söndürülebilir. Çocuğunuzun davranış değişimine ne kadar erken başlarsanız, mızıldanmanın bir alışkanlık haline gelmesini önleme şansınız o kadar artar. Mızıldanmayı azaltacak 4 adımı anlattığım instagram videomu buradan izleyebilirsiniz. Videoyu izlediyseniz artık çocuğunuzun davranışını değiştirmeye başlamak için harekete geçme zamanı. Öncelikle bir ajanda edinin. Ben bu ajandaya “Değişim Günlüğü” diyorum. Değişim Günlüğümüze düşüncelerimizi yazıp ve planımızı yapacağız.
Başlangıç olarak mızıldanan çocukları düşünün.
- Sizce bu davranışı ne için kullanıyorlar?
- Mızıldanma öğrenilen bir davranış olduğuna göre, çocuklar bunu nereden öğrenmiş olabilirler?
- Tanıdığınız diğer anne babalar mızıldanmaya nasıl tepki veriyorlar?
- Sizin anne babanız nasıl tepki verirdi?
- Sizce mızıldanma davranışını bitirmede en başarılı olan tepkiler hangileridir?
Şimdi mızıldanmayı azaltacak 4 adımı anlattığım videoyu tekrar izleyin.
- Çocuğunuz mızıldandığında tipik olarak ona nasıl tepki verdiğinizi düşünün. Olanağınız varsa, tepkinizi eşinizle ya da sizi ve çocuğunuzu iyi tanıyan bir yetişkinle konuşun. Verdiğiniz tepki davranışı durdurmada bugüne kadar neden başarılı olmadı? Çocuğunuz bu davranışı diğer yetişkinlerin yanında da sergiliyor mu? Yanıtınız evetse, kimlerin yanında? Kimin yanında böyle davranmıyor? Neden?
- Birinci, ikinci ve üçüncü adımları yeniden izleyin ve bundan sonra çocuğunuzun mızıldanmasına hoşgörü göstermemeye söz verin. Çocuğunuza yeni davranış beklentinizi açıklamak için ne söyleyeceğinizi iyice düşünün. En önemlisi, çocuğunuz bir daha mızıldandığında nasıl tepki vereceğinizi plânlamanızdır. Çoğu durumda birinci ve ikinci adımların davranış değişimleri için zorunlu olduğunu fark edin.
- Çocukların davranışlarında genellikle tahmin edilebilir bir örüntü vardır; bir başka deyişle belli durumlarda çocuğun bu davranışlarının kendini göstermesi daha olasıdır. Çocuğunuzu düşünün ve hangi koşulların onun mızıldanmasına yol açtığını belirleyin. Örneğin, günün belli bir saatinde yüzünü daha fazla mı asıyor? Bunu açken ya da yorgunken mi yapıyor? Siz telefonda konuşurken ilginizi çekmek istediğinde mi? Siz yorgun olduğunuzda mı? Davranış örüntüsünü ortaya çıkardıktan sonra, çocuğunuzun ne zaman mızıldanmasının olası olduğunu öngörebilir ve mızıldanma başlamadan duruma müdahale edebilirsiniz. Örneğin, mızıldanmaya başlamadan önce dikkatini dağıtabilirsiniz:
“Bakar mısın ne güzel bir kelebek!”
“İki dakika sonra telefonu kapatacağım. Kapatır kapatmaz kitap okuyalım, olur mu?”
- Mızıldanma alışkanlığının kendi kendine son bulması zordur. Mızıldanma devam ediyorsa, dördüncü adımı deneyin ve çocuğunuza uygun yaptırımlar uygulayın. En iyi yaptırımların duruma en uygun olanlar ve hemen uygulananlar olduğunu anımsayın. Çocuğunuz toplum içinde ya da evde mızıldandığında yapabileceğiniz şeyleri sıralayın. Böylece ilk mızıldanma belirtisinde, onunla başa çıkmak için hazır olursunuz.
Çocuğunuzun davranış değişikliğini başlatmak için önümüzdeki yirmi dört saat içinde yapmaya karar verdiğiniz şeyleri Değişim Günlüğüne yazın.
Davranış değişimleri için alıştırma yapmak ve bazen de ek olarak uzman desteği gereklidir. Çocuğunuzun yol boyunca attığı her adımı fark edip kutlamalısınız. Gerçek sonuçları görmek için en az yirmi bir gün gerekir; çabucak pes etmeyin. Çocuğunuzun her hafta gösterdiği ilerlemeyi Değişim Günlüğüne not alın. Bir strateji işte yaramazsa bir başkasının yarayacağını unutmayın.